Magyar borok a Világ körül: CD Cargo a palackozott italok szállítója

Kondíciók 2.3.

Szállítás és áruátvétel Németországban és Spanyolországban működő külképviseletek részére.

Sajnos, Német- és Spanyolországban jövedéki termékekhez nem adnak adómentességi igazolást, így az ott működő külképviseletek által vásárolt italok árát 27% ÁFA terheli.

Az árlistáinkban feltüntetett árak az ÁFA-t nem tartalmazzák.

Mivel nincs adómentességi igazolás, ami a képviselet státuszát is igazolja, így annak hiányában az EKO-n (Európai Unió Jövedéki termékek kísérő okmánya) nem elegendő a képviselet átvételi feljegyzése, azt a területileg illetékes jövedéki hatóságnak is be kell mutatni. Ezzel kapcsolatos eljárásról, kérem, érdeklődjenek a működésük helyén illetékes jövedéki hatóságnál, mert eddigi tapasztalatunk nem mutat egységes eljárásirendre és sajnos a magyar hatóság területi egységei sem azonosan értelmezik az ide vonatkozó szabályokat. Pl. a Német jövedéki hatóság, már szállítás előtt regisztrálja a küldeményt, és az általa kiadott igazolásnak is kísérnie kell a szállítmányt.
Nagy-Britanniában borokhoz nem kell hatósági igazolás, az adómentességi igazolást a nagykövetség állítja ki és a 7. szakaszban nyilatkozik, hogy a helyi pénzügyi hatóság eltekint az okmányok pecsételésétől. Szeszesitalok esetében az előző pontban (2.2.) leírtak szerint kell eljárni!

Mi az EKO?
Ezt az okmányt az eladó álltja ki. Az Európai Unió területén, belterületi vámellenőrzés alá vont áruk eredetét és rendeltetését igazolja, tehát ez az okmány a jövedéki termékek kísérőokmánya. Az áru rendeltetési helyére érkezését követően, az átvételi feljegyzéssel ellátott EKO 3. (Szállítónak visszaküldendő) példányát ajánlott postai küldeményben küldjék el az okmányt kiállító társaság címére, pl. borok esetében a CD Cargo Kft. (HU-1043 Budapest, Dugonics utca 11.), Zwack szeszesitalok vásárlása esetén a Zwack Unicum NyRt. (HU-1095 Budapest, Soroksári út 26.), Agárdi pálinkák esetében az Agárdi Pálinkafőzde Kft. (HU-2484 Agárd, Sreiner tanya), és pezsgő vásárlásakor a Törley Pezsgőpincészet Kft. (HU-1222 Budapest, Háros u. 2-6.) címekre.