Hungarian wines around the World: CD Cargo the bottled cargo master

Dúzsi Tamás
Szekszárd

Dúzsi Tamás, az őszinteségéről és szókimondásáról ismert borász, 1994-ben alapította "szegzárdi" családi pincészetét, amely a maga 16 hektáros termőterületével ugyan inkább a közepes méretűek közé tartozik a borvidéken, ismertsége és elismertsége azonban mindenképpen az ország meghatározó borászatai közé emeli. A Dúzsi-szőlők Sióagárdon a Leányvár- és Szekszárdon a Görögszó-dűlőben találhatók, a legfontosabb fajták az ezerfürtű, mely a tramini és hárslevelű keresztezése, a kékfrankos, a merlot és a zweigelt.
A borok olyanok, mint készítőjük: egyenesek, tiszták és őszinték. Meg persze frissek és energikusak, hisz Dúzsi Tamás mégis csak egy régi biciklista, aki manapság is heti 70-80 km-t teker, egyben pedig hét gyermekes családapa.

Az évek óta azonos, magas minőségben - és tiszteletet parancsolóan nagy, 87.000 palackos mennyiségben - készülő roséinak köszönhetően a borbarátok "rosékirálynak" hívják, könnyed, gyümölcsös, jól ihatói kadarkái, kékfrankosai régóta hivatkozási pontok a magyar borászatban, komolyabb, nagyobb testű küvéi pedig egyaránt igazolják a borvidék kitűnő adottságait és a borász hozzáértését. Házasításaira, mint a kékfrankos-merlot-cabernet összetételű Óvörösre és a cabernet franc hangsúlyú Görögszóra már inkább az elegáns rusztikusság jellemző, ezeket a borokat érdemes palackban is érlelni.

Ültetvények: 14.2 ha Sióagárd határában, a Leányvár-dűlőben, 1.8 ha Szekszárdon a Görögszó-dűlőben

Fajták: Kékfrankos 7 ha, Ezerfürtű 3.5 ha, Merlot 2 ha, Zweigelt 1.4 ha, Pinot Noir 1 ha, Syrah 1.1 ha

<- Vissza a borokhoz


Magyar borok a Világ körül: CD Cargo a palackozott italok szállítója