Magyar borok a Világ körül: CD Cargo a palackozott italok szállítója

37120
Thummerer Egri Csillag 2012
száraz védett eredetű classicus fehérbor 750 ml

Termőhely: Egri Borvidék, Noszvaj Kőkötő dűlő, Csókás dűlő.

A fajták: Királyleányka, Leányka, Chardonnay, Sauvignon, Tramini, külön-külön szüretelve és erjesztve.

Évjárat, borkészítés: Korai rügyfakadás, forró, száraz nyár, korai szüret, reduktív technológia, irányított erjesztés, kóracél tartályos érlelés.

Borleírás: Szép tónusú zöldes szín, illatában a tavaszi virágzó rét üde illata érezhető. A Chardonnay és a Tramini a teltségről, a Királyleányka a finom savakról gondoskodik. Kifejezetten hosszú lecsengésű, szép utóízű bor.

Alkohol: 13,5%, sav: 5,5 g/l.

Ajánlás: Fehér húsú szárnyasokhoz, halakhoz, spárgából készült ételekhez, pl.: gőzölt spárga hollandival, baráti beszélgetésekhez 9-10°C-on.

Az Egri Borvidék az Egri Csillag nevet a Bikavérhez hasonlóan közösségi márkanévként használja. A bor védett eredetű, a megalkotott szabályozás legalább 4 szőlőfajta-összetevőt ír elő. A muskotályos jellegű fajtákat 30%-ban maximálja, előírás továbbá, hogy az összetevők fele kárpát-medencei fajta legyen.
A közösen létrehozott szabályok betartásán túl törekedtünk egy olyan bor megalkotására, amely jellegében nem csak a borvidék, hanem a Thummerer Pince stílusát is elénk tárja. Így esett a választás a Királyleányka, Leányka fajtákra. Ez a két fajta alkotja a bor 50 %-át. Ugyanakkor az illatok kiemelkedésén túl törekvésünk volt egy komolyabb megjelenítésre is, nagy gondot fektettünk az ízek sokszínűvé, izgalmassá tételére, teltségének fokozására. Ezek alapján került a választás a Chardonnay, Sauvignon blanc, és Tramini fajtákra. Ez alkotja a tétel másik felét.
A reduktív körülmények között készített bor magas illatokat, a gazdag beltartalom komplex borkaraktert eredményezett.

Thummerer Egri Csillag