Magyar borok a Világ körül: CD Cargo a palackozott italok szállítója

A Royal Tokaji Borászati Zrt.
Mád
Royal Tokaji Zrt.

A Royal Tokaji Borászati Zrt.-t magyar szőlőtermelők és dán üzletemberek alapították 1989-ben Mádon. Ezt a szervezetet vásárolta meg 1994-ben angol befektetők egy csoportja, s így vált Hegyalja egyetlen brit érdekeltségű cégévé, mely a Tokaji borok világhírnevének visszaszerzését tűzte ki céljául. A cég egyik alapítója és jelenleg is résztulajdonosa Hugh Johnson, a neves angol borszakíró, "A világ bor-atlasza" című nagysikerű könyv szerzője.

A borászat megalakulása óta kiemelkedő minőségű Tokaji borok előállításával és forgalmazásával foglalkozik. A Royal Tokaji termékválasztékában az 5, illetve 6 puttonyos Aszúkon, Aszú Esszencián és Natúr Esszencián kívül az utóbbi években a száraz Furmint és a kései szüretelésű borkülönlegesség is megszületett. Ez utóbbi a cég főborászának, Áts Károlynak nevét viseli. Az "Áts Cuvée" egy igazi sikertörténet, mely csodálatos, gyümölcsös ízvilágával és beltartalmi értékeivel hamar nagy népszerűséget vívott ki a magyar borkedvelők körében.
Áts Károlyt 2006-ban Tokaj-Hegyalja Év borászának választották. A Royal Tokaji borok sikerét számtalan neves nemzetközi és magyar borverseny díjai is igazolják. Az utóbbi 10 évben több mint 100 aranyérmet nyertek borai, legutóbb a 2006 -os nemzetközi VinAgora borversenyen az 5 puttonyos "kék címkés" Royal Aszú kapott Champion díjat.
A kiváló minőség érdekében az aszúbogyók gondos válogatásával készülnek a borok, a történelmi - 1700-as szőlőkataszter - besorolás szerint. A Royal Tokaji 108 hektár saját szőlőterülettel rendelkezik, melyeken a három Tokaji szőlőfajta terem: a Furmint, a Hárslevelű és a Sárgamuskotály.
A borok alapanyagát Mád legjobb szőlőterületei biztosítják: a Szent Tamás, a Nyúlászó, a Betsek és Birsalmás dűlők, valamint a különleges tulajdonságú Tarcali Mézes Mály. E termőterületekről a cég dűlőszelektált Aszúborokat is készít, egy adott dűlő termésének kizárólagos felhasználásával, magában hordozva az adott terület egyediségét, jellegét, varázsát.
A cég első borát az 1990-es évben készítette. Az eddigi legkiemelkedőbb évjárata az 1993-as, az 1999-es és a 2000-es volt.
A Royal Tokaji ma már több mint 30 országba exportál, borai a világ öt kontinensén elérhető a vásárlók számára.