Magyar borok a Világ körül: CD Cargo a palackozott italok szállítója

Lőrincz György
Szent Andrea Pincészet - Lőrincz György
Eger

Gyere Gyuri, gyújts gyertyát! Nem véletlenül idézzük gyermekkorunk nyelvtörőjét, hiszen Lőrincz György amolyan "fény az éjszakában" típusú borász,
aki tehetségével folyamatosan elkápráztatja a borrajongókat. A kísérletező kedvű fiatalember a vörösborkészítés tudományát is eredeti gondolatokkal gazdagítja. Amúgy bordoktor, dolgozatát az "Új típusú vörösborok készítése szénsavatmoszférában" címmel védte meg.
De nemcsak az elmélet, hanem a gyakorlat talaján is meglehetősen szabadon mozog. Ő a motorja a fiatal egri borászokat összefogó kezdeményezésnek, és övé az egri borvidék egyik legdinamikusabban fejlődő pincészete.
Területei Eger környékének legjobb dűlőiben fekszenek. Fehérborainak és rozéjának alapanyagát Gyöngyöspata határában, a Zsolca dűlőben szüreteli. Figyelemre méltó jelenség, ahogy a különböző dűlők egyes borokon keresztül lassan közvetlen ismerősünkké válnak. Ma már legtöbbünk rajongása tárgyát képezi a Merengő. Lőrincz György mellesleg remek névadó.

A birtok nevét (St. Andrea) felesége, Andrea ihlette. Legújabb alkotásai Napbor, illetve Mythos névre hallgatnak. Manapság amúgy is trendi dolog fajtapárokban gondolkodni, ám Lőrincz György chardonnay és olaszrizling házasítása túlmutat divaton és trenden: a borász személyes elképzelése testesül meg benne. "Egy gazdag ízvilágú, zamatos fehér küvét álmodtam meg", meséli a Napborról, "melynek alapfeltétele a tökéletesen érett gyümölcs, illetve a tölgyfahordós erjesztés és érlelés". A Napbor Bordeaux-ban is kisütött. Bronzérmet kapott a franciáktól.
Boraiban szépen ötvözi a modern technológiát, a hosszan tartó kisfahordós érlelést és a tradicionális pinceműveleteket. Vörösborait például kizárólag tojásfehérjével deríti. Lőrincz György továbbra is a Bikavér nevének helyreállítását tartja egyik legfontosabb feladatának, a jövőben ezt szeretné zászlósborrá tenni. Hamarosan elkészülő egerszalóki pincéjében valószínűleg minden álmát valóra tudja majd váltani.

Ültetvények: Egerben: Pipis-dűlő 3.8 ha, Kis-Eged 0.3 ha; Egerszalókon: Kovászó 0.3 ha, Agyalos 2.9 ha, Paptag 5.1 ha, Ferenc-hegy 5.5 ha

Fajták: Chardonnay, Olaszrizling, Pinot gris, rajnai rizling, Pinot blanc, Viognier, Merlot, Cabernet franc, Pinot noir, Syrah, Kékfrankos, Alibernet, Zweigelt. Termelés: 50.000 - 55.000 palack/év

<- Vissza a borokhoz


Hungarian wines around the World: CD Cargo the bottled cargo master