Magyar borok a Világ körül: CD Cargo a palackozott italok szállítója

Heimann Pince
Szekszárd
Heimann Család

A Heimann család és Szekszárd közös története nem kevesebb, mint 250 évvel ezelőtt kezdődött, amikor 1758-ban az első Heimann felkerekedett a Fekete-erdő vidékéről, és meg sem állt egészen Szekszárdig. Ahová - szerencsénkre - magával hozta a borok iránti szeretetét is. Az elmúlt évszázadok során a családnak mindig köze volt a borhoz, hol borkereskedőként, hol borászként, hol pinceépítőként. A Heimann Családi Birtok történetét 1990-ben kezdte írni Heimann Zoltán és felesége, Ágnes, amikor is elhatározták, hogy a 0.6 hektáros kis háztáji gazdaságból egy igazi, szekszárdi borászatot varázsolnak. Ma 20 ha szőlőterülettel rendelkeznek, és a kereskedelmi forgalomban 1992 óta megtalálható boraiknak köszönhetően hírük messze túlnőtt borvidékük határain.

Ültetvényeik, melyek a pincészet Iván-völgyi tetőn találhatón központja körül 2 km-es körben helyezkednek el, kivétel nélkül Szekszárd jó nevű dűlőiben találhatók: Gyűszű-völgy, Porkoláb-völgy, Bartina, Szarvas-hegy stb. Heimannék szinte példa nélkül állóan átgondolt és világos üzenetet közvetítő fajtaösszetétellel rendelkeznek: náluk valóban minden a hagyománytisztelet és a kísérletezés egyensúlyáról szól. A klasszikus szekszárdi fajták (kadarka, kékfrankos) mellett szép válogatással rendelkeznek világfajtákból (cabernet franc, merlot, pinot noir, syrah), egyúttal pedig olyan különlegességeket is telepítettek, mint a dél-francia eredetű viognier és tannat, valamint az olasz sagrantino. A folyamatos korszerűsítésnek köszönhetően ma már egy, minden szőlőfajta speciális igényét kielégítő feldolgozót és érlelő teret is magukénak mondhatnak.

Heimannék borai Szekszárd legszebb arcát mutatják: elegánsak, kifinomultak, részletgazdagok és tökéletes egyensúlyban lévők. Kitűnő ár-érték arányú kadarkájuk és kékfrankosuk könnyedebb és jó ivású, merlot-juk maga a gyümölcsös elegancia, évente változó összetételű Stílusgyakorlatuk pedig amellett, hogy mindig újabb meglepetést hoz, érzékletes példája egy nyitott, de a célját soha szem elől nem tévesztő borász izgalmas útkeresésének. És ha már az útkeresésénél tartunk: termőre fordultak a francia és olasz különlegességek, úgyhogy érdemes lesz nyitott szemmel járni!

Ültetvények: 20 ha, Iván-völgy, Gyűszű-völgy, Porkoláb-völgy, Bödő, Bartina, Szarvas-hegy, Baranya-hegy

Fajták: Merlot 4.6 ha, Cabernet Franc közel 4 ha, Syrah 1.4 ha, Pinot Noir 0.6 ha, Viognier 1.4 ha, Kékfrankos 4 ha, Portugieser 0.5 ha, Kadarka 1.5 ha, Chardonnay, Tannat, Sagrantino

ifj. Heimann Zoltán

Itt egyesülnek a családi birtok kékfrankosai és kadarkái, ifjabb Heimann Zoltán stílusában. A hangsúly a dűlőnként eltérő gyümölcsön van, a pincében spontán erjedés, egész fürtök, fa kád, nagyhordó, palackozás kevés hozzáadott kénnel. Helyi fajták, régi módszerek, könnyű kézzel készített eredeti borok.

<- Vissza a borokhoz