Hungarian wines around the World: CD Cargo the bottled cargo master

Sauska Pincészet
Villány
Sauska Pincészet

A 2006-os évjárat borainak forgalomba kerülésével Villányban egy új borászat debütál: a Sauska Pincészet. Jelenleg 40 hektár termő szőlővel rendelkeznek Villány és Siklós legjobb dűlőiben, ám néhány év múlva már 90 hektáron fognak szüretelni. A terméskő és a fa együttesével igazi kortárs hangulatot sugárzó, modern és igényes birtokközpont, 1500 db 225 l-es hordó tárolására alkalmas érlelő pincéjével, a világ bármely borvidékén megállná helyét. A tervek szerint évente 300.000 palack fogja magán viselni a Sauska Pincészet egyszerű, ám annál figyelemfelkeltőbb címkéjét.

A most megjelenő vörös fajtaborok, valamint az egyelőre még a hordók mélyén érlelődő házasítások nyolc fajtából készülnek: cabernet franc és sauvignon, valamint merlot és syrah négy, különböző karakterű villányi dűlőben érik (Ördögárok, Kopár, Konkoly és Csillagvölgy), a birtokközpont körüli területen portugieser és kékfrankos is található, a kadarka kitűnően érzi magát az Ördögárokban, a pinot noir alapanyaga pedig Nagy- és Kisharsányból származik. Mindemellett azonban a pincészetnek az is eltökélt szándéka, hogy a Villány árnyékában háttérbe szoruló Siklós dűlőinek különleges adottságait is megmutassa, így a két 2006-os chardonnay alapanyaga a siklósi Makár-dűlőben érik.

A borkészítés során minden a minőséget szolgálja. Ha példának okáért szüret idején nagy a hőség, akkor a chardonnay-t éjszaka szüretelik, a beérkező szőlő többszöri kézi, fürt-, majd bogyóválogatáson esik át, a borok kizárólag három évig szárított tölgyből készült francia és amerikai hordókban érnek, az almasavbontás hatékonyságának növelése érdekében az érlelő pince fűthető is - hosszan sorolhatnánk még a hagyományos és a modern technológiák legjavát ötvöző eljárásokat. A pincészet boraival nem kevesebbet szeretne bizonyítani, mint azt, hogy a "terroir kontra technológia" vita valójában csak elméleti: az egyes évjáratok különbözőségei mellett e két tényezőnek egymást feltételező és erősítő értéknek kell lennie.

Sauska Pincészet

A borászat fiatal csapata az itthon és a nemzetközi borvilágban felhalmozott szakértelem legjavát képviseli: Kúcs Gyula birtokigazgató, Vetési István szőlész és Latorczai Lászó borász helyi vagy Villány iránt elkötelezett fiatalemberek, munkájukat pedig olyan külföldi tanácsadók segítik, mint a Mondavi pincészet egykori főborásza, majd később Kaliforniában elismert és sikeres saját pincészetet létrehozó Paul Hobbs, valamint a fiatal kora ellenére meglepően sokrétű tapasztaltatokkal rendelkező, többek között a Vina Montes-nél is megfordult Ximena Pacheco, chilei borászlány.

A borkészítés során minden a minőséget szolgálja. Ha példának okáért szüret idején nagy a hőség, akkor a chardonnay-t éjszaka szüretelik, a beérkező szőlő többszöri kézi, fürt-, majd bogyóválogatáson esik át, a borok kizárólag három évig szárított tölgyből készült francia és amerikai hordókban érnek, az almasavbontás hatékonyságának növelése érdekében az érlelő pince fűthető is - hosszan sorolhatnánk még a hagyományos és a modern technológiák legjavát ötvöző eljárásokat. A pincészet boraival nem kevesebbet szeretne bizonyítani, mint azt, hogy a "terroir kontra technológia" vita valójában csak elméleti: az egyes évjáratok különbözőségei mellett e két tényezőnek egymást feltételező és erősítő értéknek kell lennie.

<- Vissza a borokhoz


Magyar borok a Világ körül: CD Cargo a palackozott italok szállítója