Magyar borok a Világ körül: CD Cargo a palackozott italok szállítója

Györgykovács Imre
Somló
Györgykovács Imre

A Somlói borvidék legkiemelkedőbb birtoka 1 hektár alatti területen gazdálkodik, az éves termelése mindössze 5-7 ezer palack. Györgykovács Imre kizárólag fahordóval dolgozik az erjesztés és az érlelés során is és éppen ezért különleges a borok tökéletes íz és illatbeli tisztasága. Már 1992-ben találkozhattunk tételeivel és jól látszik, hogy a birtok aprócska lépésekkel növekszik. A nedüknek 2-3 évig tartó érlelésre feltétlenül szüksége van és a felszolgálás során a rövid ideig tartó levegőztetést is meghálálják. A boroknak saját törzsfogyasztó rétege van, akik tudják, hogy ezek a tételek minősége a nemzetközi összehasonlítást is bátran állják, de megjelenése külföldön a lassan már csak pipettával adható mennyisége miatt sem lehetséges. Igazi kézműves borászat.

Általában egy hordónyit szüretelünk egyszerre. Van egy kis olasz bogyózóm. Igyekszem úgy használni, hogy a kocsány ne sérüljön, a bogyó pedig alig roppanjon meg. Nem áztatok sokat, maximum 2-3 órát, addig, amíg a teljes mennyiséget lebogyózzuk. A kádból vödörrel merjük fel a kézi présbe. A préselés sokáig tart. Nem lehet erőltetni, mert akkor a törkölyben kialakult csatornák – ahol csorog a must, – eltömődnek. Viszont arra is figyelünk, hogy állandóan folyjon. Ülünk a prés mellett és ráhúzunk egy keveset, ha kell. Általában este 7-8 fele jön a lazítóprogram. Szétszedem a prést, Gyöngyi elmossa a kosarat, én a prés többi részét. Akkor visszatesszük a törkölyt és óvatosan tovább préselünk. Van, hogy ledőlök közben, mert éjszakába nyúlik. A friss mustot 8-10 órán át ülepítjük. Fontos, hogy ne legyen túl tiszta, ne ülepedjen le az összes élesztő, mert azok kellenek a spontán erjedéshez. A hordóba pedig nem szivattyúval, (mert azt sosem tudnám rendesen elmosni) hanem vödörrel merjük át. Onnan nem nyúlunk hozzá egy darabig. A spontán erjedés után teletöltjük a hordókat, egyszer fejtünk decemberben, egyszer pedig tavasszal, a palackozás pedig általában július végére esik. Nekem akkor van lezárva az év.”
Györgykovács Imre

<- Vissza a borokhoz


Magyar borok a Világ körül: CD Cargo a palackozott italok szállítója