Hungarian wines around the World: CD Cargo the bottled cargo master

Liptai Zsolt
Pannonhalmi Apátsági Pincészet

Feltámadt egy nagy legenda, s vele együtt egy borvidék is.
A Pannonhalmi Apátsági Pincészet a 2003-as évjárattól ismét készít bort. A bencés apátok már a középkortól kezdve művelték ezt a mesterséget, a pannonhalmi borról azonban az utóbbi ötven évben vajmi keveset hallottunk. A pincészet 2001-ben nagyszabású telepítésekbe kezdett, olyan szőlőfajták kerültek a "három dombra", melyek kitűnően érzik magukat e kissé hűvös klímán: rajnai rizling, olaszrizling, sauvignon blanc, tramini, chardonnay és pinot noir. A pincészet kialakítása és a telepítések Gál Tibor irányítása alatt történtek, és szintén az ő kezei alatt nevelkedett az a fiatal vincellér is, aki ma a birtokot vezeti: Liptai Zsolt.
A pincészet hozzávetőleg 50 ha területen gazdálkodik, ültetvényei jórészt a korábbi főapátsági területeken, 6 nagyobb dűlőben helyezkednek el: a Széldomb I.-II. dűlőkben Pannonhalmán (új telepítés; 9 + 4 ha), az écsi Babszökő-dűlőben (új telepítés; 10,2 ha), a ravazdi Tavaszó-dűlőben (új telepítés; 13,45 ha) valamint a pannonhalmi Packalló- és Cseresznyés-dűlőkben (régi és új telepítésű, vásárolt ültetvények; 12 ha). A könnyű, gyümölcsös Tricollis és a minden évben az apátság védőszentjének, Szent Mártonnak napjára készülő St. Martinus Cuvée mellett telt fajtajelleges traminit és reduktív iskolázású, élénk savú Rajnai Rizlinget, valamint fahordós érlelést is kapó Sauvignon Blanc-t palackoznak. A tartalmas házasításokat fehérben a 2006-ban először készült Hemina (chardonnay, pinot blanc, olasz rizling) képviseli, míg ugyancsak ebben az évben látta meg először a napvilágot az Infusio névre hallgató merlot-cabernet franc küvé, mely érett karakterével, telt gyümölcsösségével és bársonyosságával azonnal a Bortársaság vásárlóinak egyik kedvence lett.

Szőlőültetvények 52 ha, ebből 37 ha új telepítés. Széldomb I-II.: 9 + 4.2 ha, Tavaszó-dűlő:13.6 ha, Babszökő: 10.4 ha, Packalló- és Cseresznyés-dűlők: 15 ha.
Szőlőfajták: Olaszrizling 18.5, Rajnai rizling 12%, Pinot noir 15%, Merlot 12.8%, Sauvignon blanc 10%, Fűszeres tramini 9.6%, Chardonnay 4.5%, Zefír 7.2%, Pinot blanc 2%, Cabernet franc 3.8%, Ezerjó, Sárfehér
Bortermelés: 150.000 palack/év.

<- Vissza a borokhoz


Tricollis filozófia

Amikor a Pannonhalmi Apátsági Pincészet borházasításainak fantázianeveket keresünk, olyan elnevezéseken gondolkozunk, amelyek szoros kapcsolatot fejeznek ki a pannonhalmi hagyományainkkal és bencés örökségünkkel.
A Pincészetünk első házasításához társított, latin eredetű "Tricollis" név a "három domb" vagy "hármasdomb" jelentést hordozza. Levéltári-könyvtári feljegyzéseink alapján a korabeli apátsági pincészetnél már évszázadokkal korábban is alkalmazták ezt a nevet, kevesen tudják azonban, hogy az elnevezés a Pannónia Szent Hegyét alkotó három domb vonulatát fejezi ki, amelyek egyikén a monostor, a másik kettőn pedig a vele szomszédos Millenniumi Emlékmű illetve a Boldogasszony-kápolna áll.
A pannonhalmi borvidékre jellemző, annak adottságait bemutatni képes házasítást minden esetben három különböző dűlőnk három különböző szőlőfajtája alkotja, így - a "Tricollis" szó jelentésével együtt - három komoly indok adja e névválasztás megalapozottságát.


Nagyít Nagyít Nagyít Nagyít Nagyít

Magyar borok a Világ körül: CD Cargo a palackozott italok szállítója