Hungarian wines around the World: CD Cargo the bottled cargo master

EKK geometric 02
Etyeki Kúria

Az 1996-ban alapított Etyeki Kúria az Etyek-budai borvidék egyik legismertebb pincészete.
Tulajdonosa az Ottrubay család, a munkát Matolcsy Sára birtokigazgató és Rudolf Krizan burgenlandi borász irányítja. A Kúria kezdettől fogva a borvidék adottságaihoz jól illeszkedő, friss, ropogós, reduktív technológiával készülő borok mellett kötelezte el magát, ez azonban nem jelent kizárólagosságot, hisz kínálatukban van kisfahordós érlelést kapott chardonnay és hordóban érlelt pinot noir is.

Az üdeség mellett a Kúria borai - a hasonló stílusú tételekhez viszonyítva - mindig teltebbek, íz- és illatkarakterükben mélyebbek, összetettebbek. A kizárólag acéltartályban készülő borok több-kevesebb maradék széndioxiddal kerülnek palackba, melyet újabban csavarzárral látnak el. Az újborok egyik legnépszerűbbje, a Cuvée 1, a fajtajelleges és élénk savú sauvignon blanc, a kizárólag a legszebb tételekből, kisfahordós erjesztéssel és érleléssel készülő, egyszerre krémes és lendületes chardonnay, valamint a fajta kedves, gyümölcsös arcát mutató pinot noir mára már mind a pincészet védjegyeivé váltak.

EKK geometric 03

Szőlőültetvények: 10 ha saját szőlő Etyek-Öreghegyen (4 ha), Alcsúton (5 ha) és az Orbán-dűlőben (1.5 ha), valamint 15 ha termeltetésben művelt szőlő.
Szőlőfajták: Chardonnay, Pinot noir, Sauvignon blanc, Királyleányka, Pinot gris.
Bortermelés: 50.000 palack/év.

<- Vissza a borokhoz


Magyar borok a Világ körül: CD Cargo a palackozott italok szállítója