Magyar borok a Világ körül: CD Cargo a palackozott italok szállítója

Szeremley Huba
Szeremley Huba, Szent Orbán Pince
Badacsony

A hazánk 18 vezető pincészetét képviselő Pannon Bormíves Céh alapítója, 10 éve kezdte el a családi birtok újjáépítését és jelentős kibővítését, mely mára Badacsony és az észak balatoni régió legismertebb birtoka - nemzetközi eredményei révén a világban is hazánk egyik vezető fehérboros pincészeteként ismert. A Szent Orbán Pince jelenleg 150 ha családi tulajdonú szőlőterületen gazdálkodik. A 124 ha betelepített ültetvény Badacsonyban, Gulácson, a Szent-György hegyen és a Káli-medencében található.
Az innen származó borokat már a Római Birodalom idejében is nagy becsben tartották. E korból származik a "Vinea Pannoniae Nobilis Districtus" tájmegjelölés is.
A pannon éghajlatnak, a Balaton közelségének és az ezzel összefüggő magas páratartalomnak, a különleges geológiai szerkezetű hőelnyelő tulajdonságú bazalttalajnak köszönhetően borai különleges minőségűek, hosszúak, testesek, valamint szép sav- és cukortartalmúak.

A Szent Orbán Pince a bort és a borászatot Magyarország jelentős kultúrértékének tekinti. Ez az óriási örökség egyben kihívás is, amelynek a pince igyekszik megfelelni. A modern és hagyományos borászati technológiák, valamint a természet iránti tisztelet megmutatkozik a borok minőségén is: tiszták, gyümölcsre emlékeztető illatúak és kivétel nélkül nemes karakterűek. Különösen megnyerő a két hungaricum, a Kéknyelű és a Budai Zöld, melyeket a kihalás fenyeget. További klasszikusnak mondható fajták a Szürkebarát, az Olaszrizling, a Rajnai rizling és az Ottonel muskotály, valamint Cabernet Franc és Kékfrankos. A borok szigorú terméskorlátozás után, komoly minőségi követelményeknek megfelelve kerülnek forgalomba. A kishordós érlelésű borokra csak a borértők számára kiérezhető finom, leheletnyi faízzel párosult érett teltség jellemző.

Vissza a pincészet boraihoz


Hungarian wines around the World: CD Cargo the bottled cargo master