Magyar borok a Világ körül: CD Cargo a palackozott italok szállítója

Légli Ottó
Légli Ottó
Balatonboglár

Légli névvel fémjelzett bor először 1993-ban jelent meg az akkor még szárnyait bontogató borpiacon.
Az olaszrizling "léglies könnyedségével" nemcsak a fajtáról, hanem általában a fehérborról alkotott korábbi képzeteinket is módosította. Ottónak már a kezdet kezdetén sikerült stílust teremtenie. Ráadásul nemcsak a borokban, hanem életvitelében is. Amikor a három Légli testvér apjukkal együtt kvaterkázik, az embernek az az érzése támad, hogy rövid időre otthon van a világban. Ottó egyébként nagy gourmand és kiváló szakács is. Gyufatésztával prezentált bajai halászléjét, süllő vagy fogas kreációit bármelyik étterem megirigyelhetné. Borai kész halmennyország, amelyben vígan fickándoznak az üdvözült halak.
Ültetvényei Szőlőskislak és Szőlősgyörök déli fekvésű dűlőiben napfürdőznek. Szépségüket fokozza, hogy a szőlősorok között néhol magasra nőtt cseresznyefa pompázik, amely nemcsak árnyékával, hanem ropogós gyümölcseivel is megajándékozza a szőlőmunkásokat. Még a cseresznyén is érezni a talaj gazdagságát, amely a borokban többszörösen visszaköszön.

A savak játéka nemcsak a ropogós cseresznyének, hanem a Légli-boroknak is egyik legfontosabb jellemzője. Az üde, irányított erjesztéssel készített királyleánykára ez éppen úgy igaz, mint az égetett kis fahordókban érlelt, vajas, telt, vastagabb szerkezetű chardonnay-ra vagy pinot blanc-ra. A barrikolt fehérekre a krémes jelző illik leginkább. A chardonnay amúgy is Légli egyik erőssége. Az amúgy kiváló fekvésű területek között a Landord-dűlő különleges és kitüntetett helyet foglal el. Ottó eddig csak a nagyüzemektől örökölt nagy térállású ültetvényekkel dolgozott, most végre megmutathatta, hogyan is néz ki egy igazi Légli-ültetvény.
A reduktív hangolású borok közül a Légli Blanc-t emelnénk ki. 2003-ban Légli Ottó nemcsak borászkollégáit, de a fogyasztók népes táborát is meglepte. A vörösborok színpadán 2001-es cabernet sauvignonnal debütált. Egy "fehérborásztól" elsőre meglepő teljesítmény, mely bársonyos, simogató stílusával hamar belopta magát a könnyű vörösborokat kedvelők szívébe.